UPV: wat is dat?

We hebben het allemaal wel eens gezien, beelden die we liever niet zien. Grote bergen kleding, ook wel textielafval wat geen nieuwe bestemming krijgt. Veelal grondstoffen die makkelijk recyclebaar zijn, maar niet in een recyclebak terecht komen. Dit moet veranderen.

Jarenlang konden we ons (af)gedragen textiel inleveren in textielbakken van de gemeentes. Maar de verantwoordelijkheid van de gemeente verschuift voor een groot gedeelte naar de bedrijven die textiel als eerste op de markt brengen. Vanaf 1 juli 2023 is de zogenoemde Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) in gegaan. Dit maakt dat leveranciers en winkels, waaronder ook De Rode Winkel, verantwoordelijk zijn voor het inzamelen, sorteren en hergebruiken of recyclen van textiel. De kosten die gepaard gaan met het inzamelen en verder verwerken zijn voor de bedrijven zelf.

Door de komst van de nieuwe regels moet per 2025 de helft van het textiel in Nederland worden hergebruikt als tweedehandskleding of gerecycled zijn. Per 2030 moet dat 75% zijn. Ook moet er een groot deel van de tweedehands artikelen in eigen land verkocht worden en niet naar het buitenland verscheept worden.

Zowel De Rode Winkel als Thom Broekman hebben al bijna 4 jaar een recyclebak in de winkel. Wij voelen ons verantwoordelijk voor de kleding die wij verkopen. Het ligt buiten onze macht met welke grondstoffen een leverancier zijn collectie samenstelt. Maar het ligt wel binnen onze macht om goed te recyclen items in te kopen die van goede kwaliteit zijn. Om circulariteit in de modebranche te krijgen vinden wij het terugnemen van verkochte, (af)gedragen kleding een logische stap. Wij vinden het belangrijk dat kleding die niet meer gedragen wordt ingezameld wordt zodat wij onderdeel zijn van de cirkel. Wij nemen onze verantwoordelijkheid om kleding in te zamelen en naar de juiste plek te brengen.

Tweede kans programma
De items die een tweede kans verdienen verkopen wij onder ons tweede kans programma, welke voor nu alleen nog in de winkel te verkrijgen zijn. Ondertussen zijn er al honderden kilo’s kleding opgehaald door ReShare: een initiatief van het Leger Des Heils. Zij sorteren het verder uit. Het is voor veel bedrijven weer een extra kostenpost in een tijd waarin er al veel kosten stijgen. Maar het investeren in circulariteit en duurzaamheid vinden wij belangrijk, there is no planet B.

Wij vragen aan onze klanten om mee te doen en de cirkel rond te maken. Lever dus je oude kleding bij ons in, wij zorgen voor de rest! Heb je vragen of opmerkingen? Stuur ons gerust een DM, appje of mail naar info@derodewinkel.nl.

Gerelateerde artikelen

Blog

Vacature verkoopmedewerker 24 uur

Onze medewerkers zijn de belangrijkste factor van onze serviceniveau. Creatieve, gedreven en gepassioneerde talenten met oog voor service en het realiseren van commerciële doelstellingen.

Lees verder
Start chat
Chat met Thom
Thom Broekman Whatsapp
Welkom bij Thom Broekman! Waarmee kan ik helpen?