Bouwupdate: de laatste paal!

De laatste paal is geslagen!

Op 3 oktober 2023 was het moment daar: de laatste paal van de fundering werd in de grond geslagen. Op historisch grond heette de familie Broekman, familie, vrienden, iedereen die actief is met de bouw, gemeente Utrecht, CMU, medewerkers Thom Broekman en De Rode Winkel, pers en alle andere geïnteresseerden, welkom.

Op de grond waar de laatste paal werd geslagen is veel geschiedenis geschreven. In 1491 werd naast Kasteel Vredenburg het St Elizabethgasthuis, een weeshuis, gebouwd. De straat heette toen nog Steenweg maar is later vernoemd naar het weeshuis: Lange Elisabethstraat. Bij de belegering van Utrecht door de Spanjaarden in 1576 werd het gasthuis zwaar beschadigd.

Nadat de Spanjaarden verjaagd waren volgde een beleg van zeven weken van het kasteel door de Nederlandse rebellen. Na onderhandelingen vertrok het Spaanse garnizoen uit het kasteel. De burgers van Utrecht eisten dat het kasteel gesloopt zou worden, maar de Staten van Utrecht waren hier op tegen. Op 2 mei 1577 besloten de Utrechters, onder leiding van Trijn van Leemput, om het kasteel dan maar zelf te slopen. Trijn van Leemput verzamelde een grote groep vrouwen en trok naar het kasteel. Aangekomen bij het kasteel gaf ze het sein tot slopen door de eerste stenen los te wrikken. Alle andere burgers begonnen ook met het slopen van het kasteel met bijlen, hamers en houwelen.

Een tegeltableau met de afbeelding van het schilderij van deze gebeurtenis geschilderd door Joost Cornelisz Droochsloot hing op de zijgevel van Thom Broekman aan de Korte Elisabethstraat. Dit tableau zal ook weer terugkeren op de nieuwe zijgevel.

Aan de geschiedenis voegen wij graag een stuk toe met het realiseren van ‘De Elisabeth’. Een gebouw waar de nieuwe winkel van Thom Broekman wordt gehuisvest, waarboven 14 appartementen, met op de 1e etage een gezamenlijke binnentuin, worden gerealiseerd.

In het verleden was wonen boven winkels heel gewoon. Bijna elke winkelier woonde boven zijn eigen winkel. In het kader van duurzaam gebruik van de beschikbare ruimtes is het zo gek nog niet dat gezocht wordt naar mogelijkheden om de ruimtes boven de winkels opnieuw geschikt te maken voor bewoning. Dat dit een enorme uitdaging is, hebben wij aan den lijve ondervonden.

In het voorjaar van 2014 hebben wij de eerst gesprekken gehad met TKA om de mogelijkheden van het pand te verkennen. Op 23 september 2014 volgde het eerste gesprek met Stadsontwikkeling. De gemeente geeft tijdens dat gesprek aan dat ze blij zijn met dit initiatief en graag meewerkt. Toch zou het nog 8 jaar duren voordat op 31 augustus 2022 de bouwvergunning definitief was en we echt aan de slag konden. We hebben bijna net zo rigoureus gesloopt als Trijn van Leemput 450 jaar geleden en nu hebben we de laatste paal erin geslagen.

Aan de dag van 3 oktober 2023 is dus meer dan 9 jaar van voorbereiding aan voorafgegaan. Drie generaties Broekmannen hebben de laatste paal in de grond geslagen. Daarvoor is de hoofdrol weggelegd voor de 7e generatie broekmannen Max (8), Julie (7) en Dré (1).

Gerelateerde artikelen

Blog

Vacature verkoopmedewerker 24 uur

Onze medewerkers zijn de belangrijkste factor van onze serviceniveau. Creatieve, gedreven en gepassioneerde talenten met oog voor service en het realiseren van commerciële doelstellingen.

Lees verder
Start chat
Chat met Thom
Thom Broekman Whatsapp
Welkom bij Thom Broekman! Waarmee kan ik helpen?